Energilagring

windmill in velvet clouds

Batteri

Lagra och balansera energi

Vår strategi för energilagring och nätstabilitet

I takt med att vi övergår till förnybara energikällor som sol- och vindkraft ökar behovet av att balansera energiförsörjningen. Eftersom dessa energikällor är beroende av väderförhållanden, kan produktionen variera kraftigt. Energilagring hjälper till att jämna ut denna variation genom att säkerställa att överskottsenergi från perioder med hög produktion kan användas vid tider av låg produktion, vilket bidrar till en stabil och pålitlig energiförsörjning.

En distribuerad energilagring i vårt land möjliggör även en ökad trygghet vid händelse av påverkan från främmande makt eller i samband med krigsföring i någon form.

Storskalig energilagring

Vi arbetar med storskalig energilagring för att stödja en hållbar energiomställning och bidra till en mer stabil och flexibel elmarknad med anledning att förenkla för de andra kostnadseffektiva energislagen.

Energilagring är en nyckelkomponent i framtidens energilösningar och ett viktigt steg för att uppnå klimatmålen. I marknader som har utvecklats längre är batterilager en vital komponent för elsystemet och helt avgörande för försörjningssystemet.

Energilagring i Sverige

År 2023 fanns det en installerad batterikapacitet på cirka 100 MWh i Sverige. Under 2024 förväntas den totala installerade kapaciteten öka till omkring 500 MWh. Utvecklingen av energilagring sker i snabb takt, men det krävs ytterligare etableringar för att optimera användningen av förnybara energikällor och samtidigt säkerställa ett stabilt elnät.

I Sverige är marknaden ännu inte speciellt utvecklad och bygger primärt på att leverera systemtjänster. Det innebär att man på Svenska kraftnäts uppmaning kan leverera effekt till nätet inom en viss tid och till en viss volym.

På andra sidan Atlanten

Jämfört med Sverige har USA gjort mycket stora framsteg inom utvecklingen av förnybar energi och energilagring. Detta reflekteras även i vår verksamhet i USA, där vi har bidragit till utvecklingen av energilager med en kapacitet över 2400 MW, det vill säga många gånger mer än vad som finns installerat i Sverige. Den amerikanska marknaden ger viktiga insikter och erfarenheter som vi kan tillämpa på den svenska och europeiska marknaden, för att påskynda utbyggnaden av lagringskapacitet.

Markägare

Är du intresserad av energilagring på din mark?

Som markägare har du en fantastisk möjlighet att bidra till Sveriges gröna omställning genom att upplåta din mark för energilagring, samtidigt som du skapar en stabil och förutsägbar inkomst. Genom långsiktiga avtal, ofta på 20-30 år, kan du öka avkastningen på din fastighet utan att behöva göra några egna investeringar. När avtalet löper ut kan marken återgå till sitt ursprungliga användningsområde.

På IOWN har vi omfattande erfarenhet av att utveckla och förvalta energilagringsprojekt. Vi erbjuder fullständig support genom hela processen och säkerställer att allt går smidigt för dig som markägare. Vår vision är att vara en betydande aktör på den svenska elmarknaden och långsiktiga partnerskap är kärnan i vårt arbete.

Allmän information om energilagring

För att bygga ett energilager krävs vissa specifika förutsättningar. Här är några av de grundläggande kriterierna:

  • En yta om cirka 1000 - 2000 kvadratmeter krävs för energilagret med tillhörande utrustning. Hur många kvadratmeter som behövs beror på anläggningens storlek och övriga förutsättningar.
  • Energilagrets estetiska uttryck och färgsättningen kommer väljas med avsikt att ge ett diskret intryck.
  • Anläggningen kommer ha en maximal höjd på cirka 3,5 meter.
  • Buller från energilagret kommer vara mycket lågt och kommer inte påverka intilliggande bostäder.
Energilagring i Sverige

Vad du kan förvänta

Innan vi sätter igång med ett energilagringsprojekt, utför vi alltid en grundläggande analys av markens lämplighet. Detta inkluderar faktorer som närhet till elnätet, markens beskaffenhet och andra relevanta aspekter. Vårt mål är att säkerställa att projektet passar dig som markägare.

Batterianläggningar är vanligtvis låga, diskreta och utformade för att smälta in i omgivningen. Det är mycket vanligt att utformningen bygger på små containerliknande enheter som kopplas samman. Därav blir byggnaderna ganska låga och kommer ofta in under 3.5 meter. Då batterilager styrs av likriktare och genom att effekten transmitteras genom traditionell transformering krävs viss typ av fläktventilation. Sålunda kan man komma att höra fläktarna i anslutning till anläggningen men i övrigt skapas inget buller. Utanför stängslet till batterienheterna sker ingen direkt påverkan på närmiljön.

Med en livslängd på 15-20 år erbjuder ett energilager en långsiktig och stabil inkomstkälla för markägare. Genom att hyra ut marken kan du dra nytta av förnybar energiutveckling utan att behöva investera själv. Vi tar hand om hela processen och säkerställer att allt fungerar smidigt från start till drift.

Kontakta oss för att lära dig mer om samarbetsmöjligheter.

Hur lång tid tar det att bygga ett energilager?

Processen kan ta mellan 1 och 2 år från bygglov till färdigt system, och varje steg kräver noggrann planering och samordning för att säkerställa effektiv drift och långsiktig hållbarhet.

Effektiv användning av förnybar energi

Energilager gör det möjligt att lagra överskottsenergi från sol- och vindkraft när produktionen är hög, för att sedan använda den när produktionen är låg eller efterfrågan ökar. Detta maximerar användningen av förnybar energi.

I tillägg säljs även batteriernas möjlighet att snabbt kunna skapa det som kallas syntetisk svängmassa och effektbidrag. Det betyder att man på inkallningssignal från Svenska Kraftnät matar ut effekt när det uppstår underskott i systemet. Detta kallas normalt för systemtjänster.

Stabilare elnät

Genom att lagra energi kan energilager bidra till att stabilisera elnätet, särskilt under tider av hög efterfrågan eller produktionsvariationer även lokalt. Detta minskar risken för strömavbrott och bidrar till en jämnare energiförsörjning för lokala nätbolag, producenter och konsumenter.

Minskat beroende av fossila bränslen

Genom att göra förnybara energikällor mer pålitliga minskar energilager behovet av att använda andra fossila bränslen som komplement till varierande elproduktion som är väderberoende. Eftersom batteriteknologi kraftigt sjunker i pris ser man nu en ökad stor potential för att basera vårt framtida elsystem allt mer på vindkraft och solkraft.

Vanliga Frågor

Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om energilagring och dess påverkan på miljön, ekonomin och framtidens energiförsörjning.

Är energilagring lönsamt?

Stora energilager i Sverige har goda intjäningsmöjligheter genom flera marknadsområden. De kan delta på Svenska Kraftnäts stödtjänstmarknader för att bidra till nätstabilitet, särskilt genom sin snabba responsförmåga. Dessutom kan batterier tjäna pengar via arbitrage, genom att köpa el när priserna är låga och sälja när priserna stiger.

Därtill kan man hjälpa lokala nätbolag att minska investeringsbehov i nätet och på så sätt förbättra deras lönsamhet. Det innebär att nätkostnaderna för konsumenterna sjunker.

Är energilagring miljövänligt?

Vad är livslängden på ett energilagringssystem?

Vad händer med batterier när det är uttjänta?

Hur mycket energi kan ett energilagringsystem lagra?

Kommer energilagringssystemet synas och höras?