Solenergi är den snabbast växande energiteknologin i världen och i Sverige har solkraft en betydande roll i övergången till ett hållbart energisystem. Solenergi bidrar med ren, utsläppsfri elproduktion som utnyttjar solens kraft, en oändlig och pålitlig resurs. Genom att utveckla olika storlekar som anpassas efter den specifika platsen kan vi möta det ökande behovet av förnybar energi och bidra till Sveriges klimatmål.
Vi arbetar med storskalig solenergiproduktion just för att den är ett långsiktigt komplement till andra teknologier. Genom att identifiera och utveckla lämpliga platser för solenergianläggningar som dessutom kan samverka med andra energislag säkerställs maximal elproduktion med optimerade resurser som snabbt minskar behovet av fossila bränslen.
Solenergi är en viktig del av energimixen och ett steg framåt för att skapa ett mer hållbart och pålitligt energisystem i Sverige. Visste du att om en vindkraftspark och en solkraftspark delar på samma nätanslutning är det bara under cirka 10% av tiden som båda anläggningarna inte kan tillåtas producera sin maximala effekt.
Sverige installerade omkring 1.6 GW solenergi under 2023, vilket ökade den totala installerade kapaciteten till 4 GW vid årets slut. År 2024 förväntas ytterligare 1-1.3 GW att läggas till, vilket pekar på en fortsatt stark utveckling för solenergi. Denna snabba tillväxt speglar landets engagemang för att öka andelen förnybar energi och uppnå klimatmålen.
Solparker kräver i normalfallet minst 5 ha sammanhängande mark. Vi optimerar projektet så att så mycket mark som möjligt lämnas orörd och baserat på markägarens önskemål finns olika teknikar att tillgå.
Varje projekt är unikt med olika förutsättningar - men följande kriterier måste vanligtvis uppfyllas för en solenergipark.
Vi är intresserade av många olika typer mark, och idag finns teknologi som även möjliggör i många fall ett opåverkat jordbruk. Teknologin utvecklas i hög hastighet och samtidigt även förståelsen för hur solkraftsparker kan utformas och därmed påverka marken och närområdet. Om du tror att din mark har förutsättningar för en solpark så hör av dig till oss. Vi kan göra en första analys över telefon eller baserat på ditt email.
Vi inleder alltid med en grundläggande analys av marken för att se över dess lämplighet och vilken typ av solenergianläggning som är lämpligt. Vi undersöker solinstrålning, markförhållanden, avstånd till elnätet, aktuell markanvändning, samt hänsyn till miljö- och naturskyddsområden. På så sätt kan vi snabbt avgöra om platsen har potential för vidare utveckling.
Solpaneler monteras på marken med hjälp av en metallram som justerar vinkeln, så att panelerna fångar maximalt solljus. I många fall använder man sig även av aktiv reglering som kallas "tracker". På så sätt kan man optimera upptagning av solen och styra produktionen för intäktsoptimering. Många gånger kan den omgivande marken användas för fortsatt jordbruksändamål.
Den typiska livslängden för en solpark är 40 år och erbjuder markägare en långsiktig, hållbar och pålitlig inkomstkälla. Att hyra mark till en solcellspark är lönsamt.
Kontakta oss för att lära dig mer om samarbetsmöjligheter.
Anläggning av solenergi är en noggrant planerad process som vanligtvis tar mellan 2 och 4 år från idé till drift, beroende på projektets storlek och komplexitet. Varje steg, från förstudie till driftsättning, spelar en viktig roll för att säkerställa att anläggningen producerar förnybar energi på ett effektivt och hållbart sätt.
0-6 månader
0-6 månader
Projektet inleds med en förstudie där vi bedömer markens potential för solenergi. Detta inkluderar att analysera solinstrålning, elnätets kapacitet och andra tekniska faktorer som påverkar anläggningens genomförbarhet.
Solenergi fungerar utmärkt tillsammans med andra förnybara energikällor, såsom vindkraft och energilagring. Genom att integrera solenergi i ett diversifierat system kan vi öka andelen förnybar energi i nätet och skapa en stabilare och mer flexibel energimix som klarar variationerna i energiproduktionen.
Genom att bygga solcellsparker i Sverige kan vi leverera lokal, hållbar el till företag och samhällen, vilket minskar beroendet av importerad energi. Detta stärker inte bara den nationella energiförsörjningen, utan minskar även koldioxidavtrycket för lokala energianvändare.
Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om solenergi och dess påverkan på miljön, ekonomin och framtidens energiförsörjning.
Solpaneler omvandlar solljus till elektricitet genom en process som kallas fotovoltaik. När solen lyser på solpanelen frigörs elektroner, vilket skapar en elektrisk ström som kan användas för att driva elektriska apparater eller skickas ut på elnätet.