Landbaserad vindkraft är en av de mest hållbara energikällorna och spelar den viktigaste rollen i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Genom att använda vindens kraft för att producera el bidrar vindkraften till att stärka Sveriges energiförsörjning samt konkurrenskraft på olika plan i samhället - från markägare till tung industri.
Med dagens förutsättningar kräver utveckling av vindkraftsprojekt en hel del färdigheter. Med över 20 års erfarenhet inom vindkraftsutveckling har vi på IOWN en djup förståelse för hur man framgångsrikt genomför vindkraftsprojekt från det inledande samarbetet med markägare till den faktiska driften av anläggningen.
IOWNs primära fokus ligger på landbaserad vindkraft, där vi ser enorm potential och drivkraft för att stegvis lösa Sveriges energiförsörjning.
Med vår egenutvecklade modell och system för markidentifiering säkerställer vi att endast de mest lämpade områdena blir aktuella för vindkraft. Ett framgångsrikt projekt kräver att många faktorer samverkar. Vi tar hänsyn till vindresurs, miljöaspekter, bebyggelse och andra intressen i området för att optimera det specifika projektet. När vi pekar ut ett område som lämpligt för vindkraft innebär det att mer än 100 fastlagda aspekter värderats enskilt och tillsammans.
Det är en unik möjlighet för markägare att tidigt få information om en projektidé och ta del av ett projekt som är både genomförbart, lönsamt och som kan frisätta kassaflöde från marken som tidigare var knutet till t.ex. periodvis gallring och avverkning.
Vi arbetar aktivt för att säkerställa att våra energiprojekt inte bara bidrar till hållbar energi, utan även gynnar de lokalsamhällen där de etableras. Genom samarbete med lokala aktörer och ekonomiska partners skapar vi möjligheter för investeringar som främjar långsiktig utveckling.
Den bästa grannen skall vara vindkraftverket.
I vårt egenutvecklade projektsystem kan vi omgående analysera din mark och om du vill gör vi detta direkt över ett telefonsamtal.
För att realisera en framgångsrik vindkraftspark krävs rätt förutsättningar både vad gäller mark och vind. Vi optimerar projekten för att säkerställa minimal påverkan på landskapet och att marken används på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.
Vi börjar alltid med en grundläggande dataanalys av området för att bedöma dess lämplighet för en vindkraftspark. Denna analys tar hänsyn till vinddata, avstånd till bebyggelse, naturvärden och andra relevanta faktorer i området. På så sätt kan vi snabbt avgöra om platsen har potential för vidare utredning och värdering.
Vindkraftverk installeras vanligtvis på ett fundament av betong och monteras på ståltorn. Vingarna är designade för att maximera vindupptagningen och generera elektricitet på ett så effektivt sätt som möjligt. Den omgivande marken kan alltid fortsatt användas på samma sätt som för t.ex. skogsbruk eller jordbruk.
Vindkraftverkens livslängd är normalt cirka 35 år och erbjuder markägare en långsiktig och stabil inkomstkälla genom upplåtelse av marken i form av arrendeavtal. Att upplåta mark till en vindkraftspark är hållbart och mycket lönsamt.
Kontakta oss för att lära dig mer om samarbetsmöjligheter.
Anläggning av en vindkraftspark är en komplex process som normalt tar mellan 4 och 8 år från idé till drift. Varje fas, från förstudie till driftsättning, kräver noggrann planering och samordning för att säkerställa att anläggningen optimeras med långsiktigt perspektiv och integreras hållbart i den omgivande miljön.
0-2 år
0-2 år
Den första fasen handlar om att identifiera en lämplig plats för vindkraftsparken. Här tittar man på vindförhållanden, markägande, och tillgången till elnätet m.m. Det är viktigt att platsen möter de tekniska val man kan göra i samband med att själva vindkraftverket köps in.
Dialog med andra markägare och intressenter inleds för att definiera en plan så att projektet blir genomförbart.
Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om vindkraft och dess påverkan på miljön, ekonomin och framtidens energiförsörjning.
Ja, vindkraft är idag en av de mest kostnadseffektiva energikällorna. Landbaserad vindkraft har de lägsta produktionskostnaderna för ny elproduktion, och moderna vindkraftverk kan byggas utan behov av statliga subventioner i många delar av Europa. Med rätt vindförhållanden är det en lönsam investering för både företag och samhällen.